مدولای کلیه

ارسال شده در: مقالات | 0

کلیه اندام‌ دفع کننده لوبیا شکل در اغلب مهره‌داران است. مدولای کلیه به عنوان بخشی از سیستم ادراری، کلیه‌ها مواد زائد خون را تصفیه و دفع می‌کنند. به طور عمده تمام مواد دفعی نیتروژنی ناشی از متابولیسم پروتئین و اسید آمینه توسط کلیه‌ها دفع می‌شوند. یکی از این مواد دفعی اوره است که به همراه آب به عنوان ادرار دفع می‌شود.

مدولای کلیه
مدولای کلیه

کلیه ها هماهنگی چشمگیر بدن مهره داران را نشان می دهند و با سیستم گردش خون ، دستگاه گوارش ، سیستم عصبی و سیستم غدد درون ریز همکاری می کنند تا بدن عملکردهای خود را به روشی یکپارچه و کافی انجام دهد. همانطور که کلیه عملکردهای حفظ سلامت کل بدن و دفع مواد زائد از بدن را انجام می دهد ، از عملکرد سایر سیستم ها و ارگان های بدن نیز در حفظ سلامت آنها سود می برد.

بخشی از رشته پزشکی که کلیه ها و بیماری های مربوطه را بررسی می کند ، به دلیل نام یونانی کلیه ها ، “نفرولوژی” نامیده می شود.

آناتومی کلیه

در انسان ، کلیه ها (کلیه ها) در پشت شکم ، در قسمت کمر قرار دارند. در هر طرف ستون فقرات کلیه وجود دارد. کلیه راست زیر کبد است ، در حالی که کلیه سمت چپ زیر دیافراگم و مجاور طحال است. بالای هر کلیه غده فوق کلیوی قرار دارد (غده فوق کلیه نیز نامیده می شود). عدم تقارن در حفره شکم (بخشی از کبد) باعث می شود که کلیه راست کمی پایین تر از کلیه چپ باشد.

کلیه ها “خلف صفاقی” هستند ، به این معنی که در پشت صفاق یا پوشش حفره شکم قرار دارند. کلیه ها تقریباً در سطح مهره های کمری T12 تا L3 قرار دارند.

قسمتهای فوقانی کلیه توسط دنده های یازدهم و دوازدهم تا حدی محافظت می شود و هر کلیه به طور کلی توسط دو لایه چربی (چربی محیطی و چربی پارانشیمی) احاطه شده است که در محافظت از آنها نقش دارد. عدم وجود مادرزادی یک یا هر دو کلیه به ترتیب به عنوان آژنز کلیه یا یک طرفه شناخته می شود. در موارد بسیار نادر ، ممکن است در طی رشد جنین سه کلیه تشکیل شود.

 

سازماندهی کلیه‌ها

در یک فرد بالغ در شرایط عادی، هر کلیه حدود 11 سانتی‌متر طول و حدود 5 سانتی‌متر ضخامت دارد و وزن آن 150 گرم است. کلیه‌ها حدود 5/5 درصد از کل وزن بدن فرد را به خود اختصاص می‌دهند. کلیه‌ها اندام‌های لوبیا شکلی هستند و هر کلیه دارای یک طرف مقعر به سمت داخل است. در این بخش مقعر هر کلیه د‌هانه‌ای به نام «هیلوم» (Hilum) یا ناف کلیه وجود دارد که سرخرگ کلیوی، سیاهرگ کلیوی، اعصاب و مجرای ادرار از این ناحیه به کلیه راه می‌یابند.

نفرون
نفروون ها بخش مهم عملکردی کلیه هستند. نفرون مواد زائد را از خون خارج می کند ، آن را دریافت و تصفیه می کند. هر نفرون از چندین قسمت شامل کپسول بومن ، لوله هنل ، لوله گرد و مجرای جمع کننده تشکیل شده است. لوله Henle بخشی از نفرون های کلیه است که لوله های پیچیده را از دور و نزدیک به هم متصل می کند. نفرون ها با لوله های پیچیده دور و نزدیک مشخص می شوند و این بخش ها برای هر نفرون مناسب نیستند.

در قسمت قشری و مرکزی هر کلیه طبیعی بالغ ، بیش از یک میلیون واحد اصلی عملکردی وجود دارد. نفرون ها آب و مواد محلول (به خصوص الکترولیت ها) را در بدن تنظیم می کنند. کلیه ها این کار را ابتدا با فیلتر کردن خون تحت فشار و سپس فیلتر کردن ، جذب مجدد مایعات و مولکول های لازم در خون و دفع سایر مولکول های غیر ضروری خون انجام می دهند. جذب و ترشح توسط مکانیسم های انتقال مفصل و متقابل در نفرون و مجاری جمع آوری آنها انجام می شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *