اختلالات کلیوی
کلیهها از مهمترین ارگانهای بدن هستند و عملکردهای مهمی را بر عهده دارند. شاید با خودتان فکر کرده باشید علائم مشکلات کلیوی واضح است؛ اما باید بگوییم که اینطور نیست و اغلب علائم، نامحسوس است و این باعث خطرناک شدن آنها میشود چرا که ممکن است بیماری خیلی پیشرفته شود تا فرد متوجه آن شود و تازه اقدام به درمان کند. در واقع بیماری کلیوی یکی از بیماریهای خاموش است که در صورت عدم درمان ممکن است منجر به ناتوانی طولانیمدت یا حتی مرگ شود.
هنگامی که کلیههای شما توانایی دفع مایعات اضافی از بدنتان را از دست میدهند، ممکن است این مایعات در قفسه سینه انباشته شده و باعث درد و فشار در این ناحیه شود. نارسایی کلیه گاهی اوقات با آسم یا نارسایی قلبی اشتباه گرفته میشود، که این نیز در نتیجهی تجمع مایعات در ریههاست
بیماریهای کلیه
به آسیب یا کاهش کارکرد کلیه به مدت 3 ماه یا بیشتر بیماری مزمن کلیه اطلاق میشود که با آزمایشهای دقیق تشخیص داده می شود و عدم درمان آن منجر به بیماری کلیوی مرحله آخر میشود؛ دیابت علت اصلی بیماری مزمن کلیه شناخته میشود.
تقریبا بین 25 تا 40 درصد بیماران مبتلا به دیابت دچار آسیب کلیه میشوند؛ فشار خون بالا، بیماریهای قلبی ـ عروقی و چاقی نیز از دیگر عواملی هستند که باعث سخت شدن دیواره عروق کلیه شده و در نتیجه باعث بیماریهای مزمن کلیه میشود.
بیماری مزمن کلیه شامل 5 مرحله است، مرحله یک خفیفترین و مرحله پنج شدیدترین مرحله به حساب میآید که کارکرد کلیه کاملاً مختل شده و نیاز به درمانهایی مانند دیالیز و پیوند کلیه خواهد داشت؛ درمان بیماری مزمن کلیه به علت اصلی بیماری و شدت بیماری مزمن دارد که میتواند شامل دارو درمانی و حتی در موارد شدید دیالیز و پیوند کلیه باشد.
بیماریهای عروق کلیه (بیماریهای گلومرولی)
این دسته بیماریها، شامل بیماریهایی می شود که در آنها ساختمان گلومرولهای کلیه آسیب دیده است از جمله مهمترین بیماریهای عروق کلیه التهاب عروق کلیه (گلومرول) یا گلومرولونفریت است که دو شکل حاد و مزمن دارد. بیشترین آسیبها به صورت التهاب در شبکه مویرگی رخ میدهد.
علائم بالینی کلی این بیماری شامل: دفع پروتئین از ادرار، ادرار خونی (قابل یاغیرقابل مشاهده)، ورم (تجمع آب در زیر پوست)، افزایش فشار خون و کاهش مقدار ادرار است.
گلومرولونفریت حاد
گلومرولونفریت حاد عبارت است از التهاب اولیه عروق کلیه که به عللی چون بیماری های خود ایمنی یا ابتلا به بیماری هایی مانند گلودرد ناشی از باکتری استرپتوکوکی بتا همولتیک گروه A، زرد زخم و بیماری هایی مثل اوریون می تواند ایجاد شود.
علائم بیماری عبارت است از درد مفاصل، ادرار تیره، فشار خون بالا، پوست رنگ پریده، قرمزی در ناحیه حلق و زخم پوستی. نیمی از موارد ابتلا به این بیماری در کودکان زیر 13 سال می باشد. درمان گلومرولونفریت حاد شامل دارو درمانی، رژیم غذایی و استراحت است.
گلومرولونفریت مزمن
گلومرولونفریت مزمن نیز جز بیماری های التهابی کلیه است که ناشی از دوره های تکراری گلومرولونفریت حاد و بیماری هایی مثل لوپوس است. بعضی از مبتلایان بدون علامت هستند و به طور اتفاقی با انجام آزمایشات خون و ادرار ( بیلی روبین و کراتین بالا) شناسایی میشوند؛ اغلب این بیماران دچار کاهش وزن، شب ادراری، سرگیجه و اختلالات گوارشی می باشند (5،10،12). درمان گلومرولونفریت مزمن نیز می تواند شامل رژیم غذایی، استراحت و دیالیز باشد.
یک نوع نارسایی کلیه است که به علت افزایش نفوذپذیری گلومرولی به علت التهاب، پروتئین از ادرار دفع شده و مقدار پروتئین خون کاهش پیدا می یابد. ازعلایم این بیماری ورم است که عمدتاً در اطراف چشم ها و زانوها و دست ها دیده می شود. درمان سندرم نفروتیک عمدتا دارو درمانی و رژیم غذایی است.
تجمع سموم در مغز میتواند موجب سخت به خواب رفتن و اختلالات خواب مانند آپنه، حتی در بیمارانی که اضافهوزن ندارند، شود و کمخونی ناشی از بیماری کلیه نیز میتواند خطر ابتلا بهسندروم پای بیقرار را افزایش دهد.
دیدگاهتان را بنویسید