هر دو تخصص نفرولوژی و اورولوژی بر کلیه متمرکز هستند و بنابراین تا حدی با هم همپوشانی دارند. تمرکز نفرولوژی بر بیماریها و شرایطی است که تاثیر مستقیمی بر کلیهها دارد؛ در حالی که تمرکز تخصص اورولوژی بر بیماریها و شرایطی است که میتوانند بر مجاری ادراری زنان و مردان اثر بگذارند.
مجاری ادراری شامل کلیهها و همچنین چند قسمت دیگر مانند حالبها، مثانه و میزراه میشود. تخصص اورولوژی اندامهای تناسلی مردان (مانند آلت تناسلی، بیضهها و پروستات) را نیز در بر میگیرد.
به دلیل آنکه هر دو تخصص نفرولوژی و اورولوژی در درمان بیماریهای مرتبط با کلیه کاربرد دارند، ممکن است خدمات تخصص نفرولوژی به راحتی با خدمات تخصص اورولوژی اشتباه گرفته شود. این دو تخصص پزشکی اغلب با یکدیگر همپوشانی دارند و ممکن است برای درمان یک بیماری، مراجعه به هر دو متخصص نیاز باشد.
پس تفاوت این دو تخصص در چیست و در چه زمانی باید به کدام متخصص مراجعه کرد؟ بیایید نگاهی به تفاوت این دو تخصص بیندازیم.
نفرولوژی چیست؟
تخصص نفرولوژی، زیرمجموعهای از طب داخلی است و تمرکز اصلی آن تشخیص و مدیریت بیماریهایی است که بر عملکرد کلیه تاثیر میگذارند. بیماریهای زیادی از این قبیل وجود دارند و تعدادی از این بیماریها در ارتباط با فشار خون بالا ایجاد میشوند.
متخصص نفرولوژی قادر به انجام خدمات متعددی است، از جمله:
- نظارت بر فشار خون
- نظارت بر تعادل مایعات و الکترولیتها در بدن
- درمان با دیالیز: دیالیز یک نوع درمان برای بیماریهای کلیوی است که توسط متخصص نفرولوژی انجام میگیرد. درمان با دیالیز میتواند در درمانگاه، خانه و یا حتی در اورژانس انجام پذیرد. متخصص نفرولوژی بر روند دیالیز نظارت میکند و در صورتی که درمانهای دیگر بیفایده باشند، نیاز به پیوند کلیه را ارزیابی میکند.
- دارو: متخصص نفرولوژی میتواند برای فشار خون یا بیماریهای کلیه دارو تجویز کند.
ممکن است به دلایل زیر به متخصص نفرولوژی ارجاع داده شوید:
- نارسایی کلیوی حاد یا بیماری کلیوی مزمن
- فشار خون
- عدم تعادل الکترولیتها
- درمان دیالیزی
- عفونتهای مزمن مجاری ادراری (در مورد این بیماری، ممکن است به مراجعه به متخصص اورولوژی نیز نیاز باشد)
اورولوژی چیست؟
برخی از بیماریها، هم توسط متخصص نفرولوژی و هم توسط متخصص اورولوژی قابل درمان هستند، اما بیماریهای زیادی وجود دارند که تنها در حیطه تخصص اورولوژی قرار میگیرند.
متخصصین اورولوژی بر درمان مشکلات آناتومیکی یا ساختاری مجاری ادراری و اندامهای مرتبط با این مجاری تمرکز دارند. متخصص اورولوژی در درمان مشکلات مرتبط با نواحی ذیل نقش دارد:
- میزراه
- مثانه
- حالب
- کلیهها
- غدد آدرنال
- آلت تناسلی مردان
- بیضهها
- پروستات
- غدد سمینال وزیکول
- مجاری وازدفران
- اپیدیدیم
علاوه براین، اورولوژی یک تخصص جراحی نیز هست، اما این موضوع درباره نفرولوژی صادق نیست. از جمله بیماریهای شایعی که ممکن است جهت درمان آنها به متخصص اورولوژی ارجاع داده شوید، میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- مشکلات مثانه
- عفونت مجاری ادراری
- مشکلات حالبها
- نقص های آناتومیکی کلیهها
- سنگ کلیه
- بیماریهای دستگاه تناسلی مردان
- مشکلات غدد آدرنال
دیدگاهتان را بنویسید